IDEEN BAK STATSTEATRET
Vi vil samle folk som vil spille sammen, og som har en samforståelse om hvilket teater vi ønsker å lage. Institusjonsteatret, som vi alle har bakgrunn fra, har samme type sammenslutning som et stort orkester der folk er ansatt ganske tilfeldig. Denne tilfeldigheten gjør det vanskelig å enes om retningen for hver produksjon. Man har ganske enkelt ofte for ulikt syn på hva jobben faktisk går ut på.
Vi ønsker oss et «band» som har felles preferanser. Et teater hvis medlemmer ved begynnelsen av hver produksjon har stemt instrumentet sitt i samme toneart. Og som, avhengig av hver produksjons materiale, kan spille og frembringe ønsket genre for nettopp denne produksjonen. Dette bandet har ikke et ønske om å være ei øy for seg sjøl. Vi skal, må og vil invitere gjester inn. Og hver enkelt må få ha sine sideprosjekt. Det vi har satt som absolutt for å kalle det en statsteaterproduksjon er at minst to av de faste fem medlemmene er involvert.
HVA SKAL VI SPILLE?
STATSTEATRET ønsker med sitt prosjekt «Norge 1066-2066» å «skrive» fortellingen om Norge på nytt og bringe den ut i by og bygd for et stort publikum. Vår første produksjon var «1066 – Slaget ved Stamford Bridge», og vår siste blir en framtidsfabel av Norge i 2066. Planen er å lage ti forestillinger på ti år. Vi vil se etter og sammenstille fortid og nåtid. Hva går i loop? Hvilke fortidige hendelser, konflikter og personer har beveget vår samfunnsutvikling? Hva har det offisielle Norge bevisst eller ubevisst utelatt?
Mennesket vil til alle tider oppfatte sin egen generasjon som den moderne og opplyste. Hver generasjon ser antagelig på seg selv som den som oppfant kruttet. Fordi vi selv oppfatter oss svært så moderne, og for å styrke vårt eget ego knyttet til «det moderne», er det gøy å tenke seg våre forfedre som humørløse grovarbeidere uten en tanke utover stein, jord, stein, jord. Dette er en effektiv måte å holde historien utenfor våre liv. Den er ikke interessant. Menneskene var ikke interessante. Vitenskapen, opplysningstiden, internettet, alt er til vår fordel i dag. Vi har ikke noe å lære av fortiden. Men nettopp denne evige elven, historien, som vi alle er en del av, kan fortelle om hvor seint menneskelig endring foregår på det indre plan. Og hva som går i loop.
Vi skal frem til viktige knutepunkt i vår historie, belyse disse på nytt på uventet og heftig vis, blande fakta og fiksjon, for å, forhåpentligvis, finne svar på hvem vi er og hvorfor vi har blitt sånn. Og ikke minst; hvor fører det oss hen?
I jakten på slike historiske knutepunkt ser vi at Norge og havet ofte henger sammen. Å reise i viking, reise i handel, oppdagelsesreiser, erobringsreiser, fraktreiser, emigrasjonsreiser, å reise på fiske og rederienes reiser på verdenshavene.
Vi har konstant vært i forbindelse med andre og havet har bundet oss sammen. Havet har ført med seg religion, kultur og språk. Havet og handel har gitt oss rikdom, men også sykdom og død.
Vi ser konkret hvor viktig havet er også i vår tid med delelinjen i Barentshavet. Kanskje er det havet som definerer oss som folk, ikke landet?
HVOR SKAL VI SPILLE?
Vi skal spille der du vil at vi skal spille. Tanken er at vi som skuespilllere skal kunne fylle scenerommet nesten alene slik at vi dermed kan redusere den ytre stafasjen til et minimum. Vårt prosjekt skal ikke bare være om staten, men spilles overalt i staten.
SKRIV TIL OSS!
Har du en mening om et historisk knutepunkt du mener det kunne være interessant for oss å lage forestilling over, så nøl ikke, men skriv til oss! Gi blaffen i om det har noe med havet å gjøre, det viktigste er at du syns det har noe med oss å gjøre i dag.
Håper å se, høre fra, eller spille for deg snart.
Alt godt, Yngve Sundvor
Epost:
Yngve@statsteatret.no
Cato@statsteatret.no
Eidsvo@gmail.com
Kim@statsteatret.no
Per@statsteatret.no
Jeg var på deres forestilling i Sarpsborg i kveld. Det var rett og slett fantastisk! Hvordan dere klarte å knytte en del av den norske historien som vi helst ikke nevner, sammen med verdenshistorien og inkludering/integrering/assimilering i dagens samfunn, var fasinerende. Med Tunevannet som ramme, ble det hele magisk! Takk for en uforglemmelig opplevelse 🙂
Tusen takk for veldig hyggelig tilbakemelding og for at du kom og så oss! 🙂
Takk for en forfriskende, underholdende og lærerik kveld. En absolutt glimrende forestilling! Alle som lurer på om dette er noe å gå og se, JAAAAAAAA!
Gleder meg til 22. oktober
Utrolig, fantastisk forestilling på Nesodden Samfunshus?. Og enda mere så – når vi/jeg leser om formål og tanken bak Statsteateret..!!! Vi er vilt begeistret og kommer på alle forestillinger ???!
Hva med å oppføre for den yngre garde i Ås- på auditorium Maximus – bidra til radikalisering av de unge studentene??
Takk for en flott forestilling, «Diktatoren» på Nesodden Samfunnshus (!)
Nydelig spill og manus, tankevekkende og morsomt, og SÅ bra sangstemmer!