1880 – Amerika

A tilbud you can’t refuse.

Bli med Statsteatret til syndens pøl Chicago og følg en norsk utvandererfamilie i krig for lutefisk, protestantisme og norske familieverdier.

Familiens høye beskytter, den lett mafiøse Salomon, fører en hard kamp på alle fronter. Han ser sin datter Sara bli slukt av Amerika og ønsker å beskytte sin hardt prøvede familie mot vestens styggedom.
Vil hans sønn Johannes gifte seg med søskenbarnet Helga?
Vil han kunne stagge sin sønn Gabriel som mener vold er løsningen på alle problemer?
Salomons bror, Otto, sliter mentalt i sitt nye hjemland og er stadig en bekymring ettersom familien trekkes inn i en fiskekrig med amerikaneren Miller.
I det som skulle bli Norges tredje største by målt i folketall, må Salomon ta drastiske grep for å holde amerikanere på avstand. En visjon begynner å ta form. En mulig framtid synes i det fjerne. Et eget samfunn midt i Chicago.

”Little Norway”.

Med Gard B. Eidsvold, Per Kjerstad, Cato Skimten Storengen og Kim Sørensen
Regi: Yngve Sundvor
Manus: Yngve Sundvor i samarbeid med Statsteatret
Dramaturg: Morten Kjerstad

1880 – Amerika er en samproduksjon mellom STATSTEATRET, Tou Scene og Rogaland Teater.

 

Åpenbart har kvintetten «jobbet til det satt som den ønsket». Dermed har man også fått forløst en fiks og fornøyelig forestilling som gir skuespillerne anledning til å ta i bruk de aller fleste av teaterkunstens virkemidler. Den er både artig – og egnet til å skape en ettertanke og ti. Det er presist gjort – og det er godt gjort av ensemblet og instruktør. De fire skuespillerne danner en kammerkvartet som spiller svært så samstemt, både i pianissimo og fortizzimo. 

 

Det er frekt, grovkornet og ganske tragisk under komediens håndfaste form. Og faktisk temmelig så befriende, når sant skal sies. 

 

Gard B. Eidsvolls minimalistisk desperate mimikk, Per Kjerstads rettryggede vei mot katastrofen, Kim Sørensens naive brutalitet, og Cato Skimten Storengens blidt undertrykte psykose på stigende kurs, er alt sammen representativt for fornemt skapende teaterarbeid. Suveren timing hele veien.

 

Utvandrere med innsikt.

Kommentarer

Skriv din kommentar

  • (will not be published)