1349 – Pesten

Pesten 1349 Plakat

– Endelig en musikal om svartedauden

Bli med Statsteatret tilbake til 1349 og datidens største pandemi. Møt krovert Svein (Gard B. Eidsvold) og hans tre høyst forskjellige sønner (Cato Skimten Storengen) som strever med å få endene til å møtes. Mors flatbrød selger ikke som før, og det er langt mellom gjestene.

Til dette trøstesløse sted kommer en dag en fremmed (Kim Sørensen) med spennende krydder i kofferten sin. Krovertens liv blir snudd fra nederlag til suksess. Men hva har den fremmede flyktet ifra? Og hvorfor dør alle rottene i byen? Hvem lurer i den fremmedes skygge? Og hvorfor i alle dager vasker han hendene?

En udødelig kvinne synger i ly av natten (Marit A. Andreassen). Hvem er hun, og hvorfor er jeg så kald?
I rollene: Gard B. Eidsvold, Cato Skimten Storengen, Kim Sørensen og Marit Adeleide Andreassen
Regi og manus: Yngve Sundvor
Lyddesign: Fredrik Baden

«1349 – Pesten» er en samproduksjon mellom Statsteatret, Rogaland Teater, Agder Teater og Tou Scene. Støttet av Norsk Kulturråd, Fond for Lyd og Bilde, Fond for utøvende kunstnere, Institusjonen Fritt Ord og Stavanger kommune – Kulturbyfondet.

«1349» gir oss både spøk og alvor, pest og moro. Og som alle gode historieleksjoner sier den ikke så rent lite om vår samtid.- Dagbladet

Det er all grunn til å la seg smitte av «Pesten»… En oppfinnsom forestilling om den mørke middelalder hvor en likevel blir sittende med et salig smil om munnen.- Rogalands Avis

Målet med forestillingen er å avdekke befolkningens handlingsmønster under pesten i 1349 for lettere å forstå egne handlingsmønstre ved nåtidige kriser. Hvorfor ble nettopp Norge hardest rammet i Europa under Svartedauden? Omkring 2/3 av Norges befolkning døde. Fra 300 000 innbyggere til i overkant av 100 000. På bare et halvt år! Hva betydde det, egentlig, for et folk å miste så mange; barn, venner, familie og ikke minst arbeidskraft?

Pesten1349 (21 of 51)Selve samfunnsstrukturen måtte bygges opp igjen, men de som ble igjen ble litt mindre fattige, de fant gjerne en bedre gård og forlot sine egne «øde gårder», berget livet, levde godt. Denne utrenskningen hadde altså ikke bare negative konsekvenser.

Vårt hovedanliggende blir likevel å undersøke menneskets vesen gitt slike omstendigheter. Når man ikke vet hva sykdommen skyldes, er det fritt frem for hvilken teori som helst. I 1349 spant tankene rundt dommedag. Mange trodde Guds straff mot de syndige var jødene. Og helt frem til i dag strides forskerne om årsakene til svartedauden; byllepest, ebola eller antrax? Og hvor hadde pesten egentlig sitt utspring?

Velkommen til et eventyr av historiske dimensjoner, ledsaget av smektende musikk som vil krype inn i øret ditt og bli der for alltid.

Kort sagt; En pestforestilling!

Kommentarer

 1. Inna Stavseth

  Hei,
  Jeg skal på Middelalderfestivalen den 25.5., og på nettside ligger informasjon at «Billettene koster 150 kr ved kjøp med festivalbillett». Jeg kan ikke finne en nettside hvor jeg kan kjøpe billetter for denne prisen. På billettservise ligger kun billetter for full pris. Jeg har billetter til festivalen.
  Kan dere hjelpe meg med det?
  Mvh, Inna Stavseth

  Svar
  • Statsteatret

   Hei!
   Beklager for sent svar!
   Det var Middelalderfestivalen som styrte med dette. Håper du fant ut av det? Og ikke minst at du hadde en god opplevelse!

Skriv din kommentar

 • (will not be published)